Interfata MDB-parallel

Cum sa conectez un acceptor MDB sau un validator MDB pe un automat care nu are decit port paralel?

Conectarea unui validator de bancnote MDB sau a unui acceptor de monede MDB nu se poate face in mod direct pe un port paralel sau pe un port pulse, din cauza diferentelor majore de arhitectura.

Pentru a utiliza un astfel de sistem de plata pe un automat care nu este echipat decit cu un port paralel se poate opta pentru realizarea unei interfete care sa asigure conversia intre cele doua protocoale.

Interfata respectiva va fi echipata, in mod necesar, cu un microcontroller care sa permita aceasta conversie. De notat ca realizara interfetei va impune o alimentare externa in cazul in care se doreste utilizarea unui validator (acceptor) de bancnote MDB, deoarece automatele care sunt echipate cu port paralel/pulse au fost proiectate doar pentru acceptor de monede. In consecinta, curentul debitat de acest port nu poate depasi 500mA, caz in care, consumul unui validator (acceptor) de bancnote nu poate fi acoperit. In plus, pentru portul paralel de 10 pini, tensiunea oferita de automat este de 12Vcc, in timp ce sistemele de plata MDB (cu exceptia celor care functioneaza in mod baterie) sunt alimentate cu 24Vcc (tensiune care poate merge pina la 36V, prin redresarea si simpla filtrare a tensiunii de 24Vac, disponibila, de obicei in automat.

De-a lungul timpului am proiectat astfel de interfete si, in consecinta, va putem asista in dezvoltarea propriei interfete sau putem realiza, la comanda, o astfel de interfata.

De mentionat ca, prin utilizarea unei astfel de interfete, nu se poate asigura returnarea restului catre client, deoarece automatul nu va comunica pretul produsului selectat si, in consecinta, acest pret nu se poate scadea din creditul acumulat. Exista o exceptie, pentru automatele care au acelasi pret pentru toate produsele (uzual automatele de bauturi calde), unde se poate configura pretul pe interfata, iar aceasta sa considere ca vinzare un timp de inhibit egal cu durata de preparare pentru cel mai rapid produs.

Aceasta este o limitare impusa de "comunicatia" pe portul paralel/pulse, deoarece aceasta comunicatie se asigura doar prin simpla punere la masa a unor linii de semnalizare.

De asemenea, la realizarea interfetei se va avea in vedere si prelucrearea informatiilor de la pinul de INHIBIT (pinul 6 pe conectorii de 16 si 10 pini), pentru ca sistemele de plata sa fie inhibate pe durata prepararii sau in caz de defect/lipsa produs la automat. De notat ca intre cele 2 tipuri de conectori  paralel/pulse (6 si 10 pini), exista diferente in semnalizarea starii de INHIBIT, unul din porturi semnalizind acest lucru prin punerea pe 1 a pinului 6, iar celalalt prin punerea pe 0 a aceluiasi pin.