Informatii generale

Protocolul MDB este unul dintre cele mai recente si uzuale protocoale utilizate in comunicatia dintre automatele de vinzare si sistemele de plata.

Este un protocol unanim acceptat de catre cele mai importante organizatii din domeniul industriei de vending. De exemplu, acest protocol este implementat si acceptat de catre membrii NAMA (National Automatic Merchandising Association), de catre cei ai EVA (European Vending Association) si de catre cei ai EVMMA (European Vending Machine Manufacturers Association).

Acronimul provine de la tehnologia utlizata: Multi-Drop Bus. Manualul complet se poate descarca aici

Arhitectura hardware a sistemului MDB utilizeaza separarea galvanica intre automat si sistemele de plata.

In continuare, vom denumi sistemele de plata - PERIFERIC sau SLAVE, iar automatul VMC (Vending Machine Controller) sau MASTER.

Protocolul MDB a fost extins, permitind conectarea pe interfata nu doar a sistemelor de plata ci si a sistemelor satelit (mai multe automate alaturate pot sa partajeze acelasi sistem de plata).

Gama de sisteme de plata disponibile pe interfata MDB cuprinde:
- validatoare de bancnote;
- acceptoare de monede;
- changere (acceptoare de monede cu rest);
- sisteme cashless (indiferent de suport);
- interfete de comunicatie la distanta.

Comunicatia MDB este una seriala, la 9600bps, cu 9 biti, bitul 9 fiind denumit bit de mod si fiind utilizat pentru semnalizarea inceputului de comunicatie la MASTER si a sfirsitului de comunicatie la SLAVE.

PERIFERICUL are la dispozitie un timp limitat pentru a raspunde solicitarilor emise de catre MASTER. Depasirea acestui timp (standard 5ms) se considera timeout de comunicatie, iar MASTER-ul este obligat sa reia transmisia mesajului pentru care nu a primit raspuns. Acelasi timeout se aplica si invers, in cazul mesajelor de ACK sau NACK cu care MASTER-ul este obligat sa confirme receptionarea mesajelor.